Overlijdensschade

Wat is overlijdensschade? Overlijdensschade is niet hetzelfde als letselschade. Op de pagina ‘letselschade‘ staan voorbeelden van verschillende soorten ongevallen en aansprakelijkheden. Soms is een ongeval of fout zo ernstig dat er niet sprake is van letsel maar van overlijden.

Overlijdensschade is apart geregeld in het burgerlijk wetboek. De materiële schadeposten die vergoed kunnen worden (als de aansprakelijkheid voor het ongeval erkend is) zijn beperkt. Het zijn er minder dan bij letselschade zaken. Simpel gezegd gaat het om de begrafeniskosten en de kosten van inkomensverlies (als een kostwinner overlijdt).

Wordt smartengeld vergoed bij overlijdensschade? Voor smartengeld geldt een strenge en naar onze mening onrechtvaardige regel; smartengeld kan alleen worden vergoed als vóór het overlijden bij de aansprakelijke partij is aangegeven dàt u aanspraak maakt op smartengeld. Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden wel aanspraak maken op vergoeding van zogenoemde affectieschade. 

Overlijdensschade zaken zijn vaak complex en vergen specialistische kennis en ervaring, bij Esther Reijnders bent u daarvoor aan het juiste adres.

Neem gerust contact op